Deiyonize Su Cihazları, Distile Su Cihazları, Ultra Saf Su Cihazları, ultrapure.com.tr de: +90 554 771 78 80
Klinik biyokimya analizörlerinin performansını etkileyen ana safsızlık türleri partiküller, iyonlar, bakteriler ve bakteriyel yan ürünler ve organiklerdir.
1. Parçacıklar
Numune ve reaktiflerin çok düşük hacimlerde kullanılması nedeniyle, pipetleme işlemleri sırasında partiküllerin varlığı, reaksiyon kabına tutarsız hacimlerde reaktiflere ve / veya numunelerin eklenmesine yol açarak tahlillerin hem özgüllüğünü hem de hassasiyetini azaltabilir. Ek olarak, partiküller reaksiyon karışımının opaklığını artırarak hassasiyette daha fazla azalmaya yol açabilir.
Çözünmeyen veya düşük çözünürlüğe sahip partiküller, sıvı transferleri için kullanılan kılcal damarları bloke ederek ve sıvı bağlantılarında ve sınırlarında tortuların veya ölçeklenmenin oluşmasına neden olarak, bakteri büyümesini ve biyofilm oluşumunu teşvik ederek analizörün çalışmasını da etkileyebilir.
2. İyonlar
İyonik kirlenme, çeşitli kimya testleri ve immünolojik testlerin performansını etkileyen sorunlar. Örneğin, yıkama suyundaki iyonlar çapraz kontaminasyona / taşınmaya yol açabilirken, seyreltici veya standartlardaki iyonlar reaktiflerin stabilitesini etkileyerek zamanla kaymaya ve doğruluk kaybına yol açabilir. Bu tip kontaminasyondan kaynaklanan düşük direnç, ayrıca aşırı reaktif tüketimi ve israfı ile daha sık kalibrasyon ihtiyacına yol açarak test sürelerini ve maliyetlerini artırabilir.
3. Bakteri ve Bakteriyel Yan Ürünler
Analizör su kaynaklarında bakteri varlığı hem genel cihaz performansını hem de test sonuçlarını çeşitli şekillerde etkileyebilir. Partiküllere benzer şekilde, sıvı yolu boyunca tıkanmalara veya birikintilere neden olarak sıvı transferlerinin doğruluğunu ve yıkama sistemlerinin verimliliğini azaltırlar. Test performansı, reaksiyon karışımlarının opaklığını artıran - hassasiyeti azaltan - ve örneklerin ve reaktiflerin stabilitesini azaltan bakteri büyümesinden de etkilenebilir. Benzer şekilde, çeşitli bakteriyel yan ürünler, tahlil kimyalarına veya bağlanmaya doğrudan müdahale edebilir. Örneğin, Pseudomonasaeruginosa gibi bakterilerden salınan floresein bazlı boyalar, kalibrasyon sırasında yüksek boşluklara ve aralık dışı standartlara ve ayrıca yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir.
4. Organikler
Çeşitli organik bileşikler, tahlil performansına ve saptamaya doğrudan veya dolaylı olarak müdahale edebilir. Girişimin kesin mekanizması ve derecesi, kirletici madde, analit ve saptama yöntemine bağlı olarak önemli ölçüde farklılık göstererek, öngörülemeyen ve tutarsız sonuçlara yol açar. Örneğin, karboksilik asitler, aktif bölgelere bağlanarak ve ko-faktör metallerle kompleks oluşturarak enzim aktivitesine ve immünoanalizlere müdahale edebilir. Diğer organikler, enzimleri farklı mekanizmalar yoluyla inhibe edebilir ve flüoresan saptamayı etkileyebilir.